Дата виникнення податкового зобов'язання для е-документів

13.07.21
181

З 02.07.2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» від 03.06.2021 року № 1525-IX (далі – Закон № 1525).

Закон, зокрема, визначає особливий порядок оподаткування ПДВ компаній-нерезидентів, що надають електронні послуги особам, які проживають на території України. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

Крім того, Закон № 1525 вносить ще одну важливу зміну у Податковий кодекс України (далі – ПКУ), яка стосується визначення дати виникнення податкового зобов'язання для е-документів.

А саме, Законом № 1525 було внесено таке доповнення до п. б ст. 187 ПКУ: для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", незалежно від дати накладення електронного підпису.

Нагадаємо, що раніше ДПСУ надавала індивідуальне роз’яснення щодо питання про дату електронного документа. Так, у листі від 17.03.2020 р. №112/6/99-00-07-03-02-06/ІПК ДПС зазначила, що при здійсненні платником податків (постачальником) операцій з постачання послуг, які оформлялись первинними документами, складеними в електронній формі, датою виникнення податкового зобов’язання з ПДВ та складання податкової накладної за такою операцією буде вважатися дата складання первинного документа, який містить відомості про господарську операцію, незалежно від дати накладання електронного підпису.

Отже, тепер ця норма закріплена вже на законодавчому рівні.