Хмарний КЕП від розробника M.E.Doc — новий тип захищеного носія

16.12.21
2175

Кваліфікований електронний підпис — не новий інструмент для підприємців та бізнесу. Навіть ті, хто не хотів переводити бізнес-процеси в онлайн, останні два роки масово користувалися електронним підписом для подання звітності онлайн до податкової, обміну юридично значущими електронними документами та для отримання різних державних послуг. 

КЕП, безумовно, надійний спосіб для підпису документів, проте має свої слабкі сторони. Якщо його зберігати на фізичних носіях, як ми звикли, — він не завжди є під рукою, його можна забути або навіть загубити. 

Усі технології модернізуються, і КЕП — не виняток. Тепер є зручніший вид електронного підпису — хмарний підпис. Він зберігається у захищеному хмарному сховищі надавача електронних довірчих послуг та позбавляє вас необхідності зберігати ключ на фізичному носії, а отже, його неможливо втратити, скопіювати чи викрасти у вас. І головне — на законодавчому рівні хмарний підпис має таку ж юридичну силу, як КЕП і фізичний підпис (ЗУ “Про електронні довірчі послуги”).

хмарний кеп клаудкей

ЦСК “Україна” — кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, що входить до складу групи компаній Linkos Group, розробив хмарний КЕП, який є законним аналогом вашого власноручного підпису — CloudKey. Він дозволяє вам зберігати ключ електронного підпису в ЦСК “Україна” всередині захищеного апаратно-програмного пристрою — криптомодуля. 

Мережевий криптомодуль “ІІТ Гряда-301”, який використовується для надання послуги хмарного зберігання ключів, має експертні висновки Держспецзв'язку в сфері криптографічного та технічного захисту інформації.

Обравши CloudKey, ви зможете зробити процес електронного документообігу ще швидшим та комфортнішим. По-перше, доступ до вашого сертифіката ключа буде доступним завжди, і де б ви не були, адже він зберігається у захищеному хмарному сховищі ЦСК “Україна”. Тобто, ви його ніяк не втратите, вам потрібно буде лише пам’ятати свій пароль для ключа та пройти аутентифікацію. 

По-друге, відтепер можна забути про флешки і токени. Хмарний КЕП можна використовувати на будь-якому пристрої: комп’ютері, ноутбуці, планшеті чи смартфоні. Ви зможете підписувати та узгоджувати електронні документи без використання фізичних носіїв.

Як можна використовувати CloudKey:

  • для підписання та подання звітності ФОПів та юридичних осіб;
  • для обміну юридично значущими електронними документами;
  • для підписання чеків у ПРРО;
  • для авторизації на порталах надання державних послуг.

Використовувати ключ, який зберігається на криптомодулі, зможе тільки його власник і тільки після успішної аутентифікації. Кожен ключ захищається паролем, без знання якого виконувати операції з ключем неможливо.

Отже, основні переваги CloudKey:

  • особистий ключ зберігається у хмарному сховищі ЦСК “Україна”, що забезпечує протоколювання всіх дій з ключем;
  • використання ключа можливе тільки його власником після успішної аутентифікації;
  • доступний 24/7 з будь-якого пристрою;
  • за необхідності, можна надати доступ до ключа одночасно кільком користувачам (наприклад, якщо це ключ електронної печатки);
  • вартість нижча за фізичний захищений носій;
  • відсутній ризик втрати ключа через загубленість або вихід з ладу захищеного носія (неможливо пошкодити або загубити ключ у хмарному сховищі);
  • функціонує комплексна система захисту інформації (КСЗІ), яка пройшла державну експертизу і має атестат відповідності.

клаудкей для кеп

Технологія хмарного зберігання ключів вже підтримується у програмі M.E.Doc і  вебсервісі для електронного документообігу та звітності “СОТА”. Найближчим часом також буде підтримуватися і в інших наших продуктах: програмі FlyDoc для електронного документообігу безпосередньо в BAS-обліковці, а також в ПРРО Cashalot та “СОТА Каса”. 

Вартість CloudKey: 

  • для фізосіб — 344 грн/рік за електронний підпис без печатки;
  • для юросіб — 406 грн/рік за електронний підпис або печатку.

 
За більш детальною інформацією щодо отримання сертифікатів та використання ключів для підписання документів — телефонуйте: 206-72-15.