Платформа ПТАХ під’єдналася до СЕВ ОВВ. Що це значить для провайдерів та користувачів рішень для ЕДО

04.02.22
2446

Понад 80% підприємств України користуються програмами та вебсервісами для обміну електронними документами. Якщо одні підприємства впроваджували ЕДО задля оптимізації бізнес-процесів, коштів, часу працівників, або щоб модернізуватися й відповідати вимогам часу, то інші були вимушені швидко шукати рішення для перенесення роботи в онлайн, коли перший локдаун паралізував бізнес. 

Але в усіх є спільний біль з приводу одного питання, пов'язаного з ЕДО: як обмінюватися із контрагентами, що користуються програмою іншого провайдера?

Так, більшість підприємств вибрали модуль для ЕДО від M.E.Doc — ця програма є майже в усіх, хто подає звітність до державних органів, і всі знайомі з її інтерфейсом. Але це не позбавляє ситуацій, коли кілька контрагентів користуються іншою програмою і доводиться розв’язувати проблему "як раніше": друкувати, класти у конверт та надсилати поштою. Рішенням стало під’єднання провайдерів до єдиної платформи.

Так, роумінг-платформа ПТАХ об'єдналася із платформою від Мінцифри — СЕВ ОВВ. Це перший в Україні роумінг між платформами для електронного документообігу. Мінцифра  вже ухвалила низку законів для сприяння розвитку ЕДО в країні. А тепер об’єднує провайдерів, надаючи можливість усім системам електронного документообігу (СЕД) прибрати обмеження між різними програмами: користувачі можуть обмінюватися одне з одним, незалежно від того, чи однією програмою вони користуються, чи різними.

сев овв медок

СЕВ ОВВ (система електронної взаємодії органів виконавчої влади) — це платформа для автоматизації процесів створення, надсилання, отримання та обробки електронних документів між органами державної влади.

ПТАХ — це платформа від IT-холдингу Linkos Group, що об'єднує користувачів різних програм та сервісів для електронного документообігу, забезпечуючи єдиний стандарт обміну, перевірки та захисту юридично значущих документів, підписаних КЕП. ПТАХ працює як універсальна доставка, об’єднуючи зовнішні системи електронного документообігу.


Наразі, до платформи під’єднані: 

  • програма M.E.Doc для звітності та миттєвого електронного документообігу;
  • вебсервіс СОТА для підприємців для звітності та обміну електронними документами;
  • програма FlyDoc для обміну первинними документами безпосередньо з обліковки BAS;
  • АРІ.ПТАХ, що надає доступ до платформи користувачам будь-якої програми або облікової системи (BAS, SAP, ISpro, ОRACLE тощо);
  • сервіс Fredo для користувачів систем автоматизації бізнесу (BAS, UA-Бюджет).

система електронної взаємодії органів виконавчої влади

Відтепер користувачі будь-якого провайдера ЕДО, що під’єднаний до однієї з платформ, можуть обмінюватися електронними документами із контрагентами іншого провайдера прямо зі своєї програми, не встановлюючи додаткового програмного забезпечення. Для користувачів систем електронного документообігу це безплатно. Єдина умова для вільного обміну — програма користувача та контрагента повинна мати інтеграцію із ПТАХ або СЕВ ОВВ.

Провайдери, що ще не під'єднані до жодної з платформ, мають можливість приєднатися до однієї з систем і прибрати кордони між своїми користувачами та користувачами інших розробників СЕД.
Дізнатися більше, отримати консультацію та під’єднатися можна за номером: 206-72-15.

А як працювати у новому модулі СЕВ ОВВ у M.E.Doc — читайте у матеріалі від наших бізнес-аналітиків.