Удосконалення електронних довірчих послуг: законопроект № 6173

18.05.22
135

ВРУ прийнято за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації (законопроект від 12.10.20216173).

Як зазначається на сайті ВРУ, прийняття законопроекту пришвидшить інтеграцію України до Єдиного цифрового ринку Європейського Союзу і максимально наблизить положення національного законодавства до європейських вимог у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Законопроект забезпечує безперервне обслуговування електронних підписів незалежно від припинення діяльності надавача таких підписів та надає можливості віддаленої ідентифікації особи онлайн без особистої присутності під час отримання кваліфікованого електронного підпису.

Передбачається використання у якості електронного підпису наступних засобів електронної ідентифікації:

  • електронний носій (CardID);
  • мобільний електронний підпис (MobileID);
  • банківська електронна ідентифікація (BankID);
  • електронна ідентифікація за допомогою мобільного застосунку у смартфоні або планшеті (SmartID).

Проектом акта, серед іншого, пропонується встановити розмір адміністративного збору за надання адміністративних послуг у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

При цьому, у проекті уточнено, що застосування норм цього Закону не впливає на чинність та строк дії сертифікатів відкритих ключів, виданих до набрання чинності цим Законом.

До речі, у ВРУ на розгляді знаходиться ще один законопроект № 7309, який також розроблено з метою взаємного визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг.

У разі прийняття цей Закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування, крім окремих норм.